uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

W czasach obecnych alergie typu pokarmowego pojawiają się z większą częstotliwością niż wcześniej. Na szczęście diagnozowanie tego typu alergii również stoi na lepszym poziomie. Przy nietolerancji na gluten do podstawowych objawów, które powinny wzbudzić zaniepokojenie można zaliczyć: dolegliwości bólowe jamy brzusznej, brak apetytu, częste biegunki, nudności, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy bóle migrenowe. W wyniku nietolerancji na gluten może pojawiać się też anemia spowodowana niedostatecznym poziomem żelaza w organizmie, a także zaburzenia dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie trzeba, aby czekać na pojawienie się powyższych symptomów. Istnieje w końcu możliwość zrobienia odpowiedniego testu. Opierając się o diagnozę konieczne mogą być zmiany jadłospisu, a co z tym związane – również sposobu codziennego funkcjonowania. Z naszego menu musimy wyeliminować sporo rodzajów żywności. Na cenzurowanym są między innymi: pokarmy zawierające ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, lecz także różnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Jednostki nietolerujące glutenu muszą pamiętać też o dokładnym przeglądaniu składów produktów przetworzonych. Ważne jest też unikanie konsumpcji takich dań, co do których nie mamy informacji na temat zawartości. Zarówno w wypadku żywności, jak i preparatów leczniczych.

Z naszego serwisu dowiesz sie co to takiego gluten
Różnorodne substancje konserwujące prawie na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak martwić na zapas. Bezglutenowe produkty są współcześnie łatwo dostępne, nie tylko w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale także w sklepach ogólnospożywczych. Prócz tego dużo piekarnii sprzedaje bezglutenowe wyroby. W jadłospisie dobrze jest umieścić jak największe ilości pokarmów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w pozbawionej obróbki formie. Dietę nietolerującego glutenu także można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie jest konieczne nawet rezygnowanie z łakoci. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg większej ostrożności w wybieraniu produktów żywnościowych oraz leków.

Dodaj komentarz